Quantcast
Channel: netview.ro » macworld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Apple iPhone – o privire in viitor

$
0
0

Ce zi! Ce nebunie! De cand m-am trezit asteptam cu nerabdare sa treaca timpul, sa vin ora 19 si sa inceapa keynote-ul lui Steve Jobs la Macworld San Francisco 2007. Eram nerabdator sa vad ce produse vor mai lansa. Pe la ora 16 am intrat in camera de chat a userilor de pe www.macuser.ro. Si am stat acolo pana dupe keynote. Toti erau entuziasmati si asteptau noile produse. Toti vroiam ca Apple sa ne dea ceva misto pe care sa ne cheltuim banii.
La 19:09 inceput keynote-ul. Familia lui Steve Jobs se afla in sala. Aflam detaliile de pe www.macrumorslive.com. Toti asteptam ca la fiecare 60 de secunde pagina sa se reincarce (automat) pentru a vedea ce e nou. La inceput a fost blabla-ul. Apareau si mici poze pe macrumorslive.com. Steve Jobs era in deja celebra helanca neagra.

Steve a inceput prin a prezenta realizarile iTunes (peste 2 miliarde de melodii vandute), prin a face misto de Windows Vista (prin noua reclama Get a Mac), a prezentat noul spot publicitar pentru iPod si apoi a trecut la lucruri mai serioase.

AppleTV
iTV a fost conceptul prezentat la sfarsitul verii 2006. Intre timp a devenit Apple TV. Steve chiar s-a incurcat de cateva ori numindu-l tot iTV.
AppleTV se vrea a fi centrul multimedia al casei, direct pe televizor. Il conectezi la televizor si poti sa iti transferi pe hard-diskul intern de 40GB filme si muzica de pe un computer (Mac sau PC). Se face o sincronizare, la fel cum faci pentru iPod. Si se face tot prin intermediul iTunes. Astfel, Apple TV este foarte usor de folosit. Dispune de conexiune Wireless (Wi-Fi 802.11b, 802.11g, sau 802.11n), dar exista si posibilitatea conectarii prin intermediul cablului de retea. Este "motorizat" de un procesor Intel pentru a avea puterea necesara decodarii filmelor. Apple TV vine cu o telecomanda identica cu cea a MacBook-urilor, are port infrarosu, un conector USB 2.0, o iesire HDMI (audio si video pentru televizoarele de noua generatie), iesire video analogica, iesire audio analogica si optica.


AppleTV

Ca si standarde, AppleTV suporta H.264: 640×480, 30fps; 320×240, 30fps; 1280×720, 24fps si MPEG-4: 640×480, 30fps. La capitolul audio suporta AAC (pana la 320Kbps), MP3 (pana la 320Kbps si VBR, Apple Lossless, AIFF si WAV.
Tot cu AppleTV poti sa vizionezi pe TV si poze (JPEG, BMP, GIF, TIFF si PNG) din iPhoto (Mac) sau Adobe Photoshop Album Starter Edition (Win).

Pe langa sincronizarea care este disponibila pentru doar un computer, mai poti face si streaming de pe maximum 5 computere, adica nu poti sa copiezi pe HDD-ul AppleTV filme sau muzica.

Suna interesant acest produs. AppleTV va fi disponibil din Februarie la un pret estimativ de 299$, un pret rezonabil.

Dupa prezentarea Apple TV, Steve a trecut la produsul cu adevarat important. In ultima jumatate de an s-a tot discutat despre un posibil telefon produs de Apple. Au aparut o gramada de imagini pe net cu fel de fel de posibile aspecte ale lui iPhone. La un moment dat chiar nu mai credeam zvonurile in legatura cu acest telefon.
Imi formasem o idee a ceea ce putea sa fie acest telefon: un smartphone cu forma iPod-ului, cu functia de player MP3 si alte briz-brizuri ce au facut iPod-ul celebru. Dar Steve Jobs si compania au reusit sa ma uimeasca.

iPhone
Cand am vazut iPhone-ul am dat pe spate. Am urmarit prezentarea cap-coada si m-a surprins (placut) fiecare functie a telefonului. Chiar au reusit sa produca ceva inovator.

In primul rand, forma. Este ceva mai mare decat iPod-ul Video (5G), numai ca are un touchscreen de 3,5". Adica imens. Si un singur buton, cel denumit Home.


iPhone iPhone iPhone

In al doilea rand, m-a impresionat faptul ca ruleaza o versiune simplificata a sistemului de operare Mac OS X, ceea ce face ca interfata sa fie foarte intuitiva (mai ales pentru utilizatorii de Mac-uri) si foarte atractiva. Nu exista nici un telefon la ora actuala care sa se compare macar la aspect cu iPhone-ul. Este pur si simplu cel mai frumos si util.
Folosirea sistemului Mac OS X face ca acest telefon sa beneficieze de tot ce e mai bun in sistemul de operare Apple: multi-tasking, securitate, optimizarea consumului de curent, retelistica, sincronizare, video, Cocoa, core animation etc.


iPhone

Apple a impartit functiile telefonului in 3 categorii: iPod, Telefon si Internet.

In meniul iPod poti asculta muzica, poti sa vezi albumele in modul Cover Flow (la fel ca in iTunes) si poti sa te uiti la continutul video pe care l-ai transferat pe iPhone. Continutul video poate fi vizionat doar in modul Landscape (widescreen).


iPhone iPhone

In meniul Telefon poti (asa cum era de asteptat) sa efectuezi convorbiri; poti sa iti asculti mesajele vocale (are functie pentru a vedea si selecta ce mesaj vocal vrei sa asculti); poti scrie SMSuri (vor fi afisate ca si o discutie de messenger); poti sa vizionezi pozele facute cu camera foto integrata (2 megapixeli), sau pozele transferate de pe computer.


iPhone iPhone iPhone iPhone

In meniul Internet poti naviga pe web cu ajutorul browserului Safari (propietar Apple); poti sa primesti si sa trimiti mailuri (rich HTML) prin intermediul aplicatiei Mail; ai acces la Google Maps (aplicatie integrata superb); poti sa folosesti widget-uri.


iPhone iPhone iPhone iPhone

Tastatura QWERTY apare pe ecran doar atunci cand ai nevoie de ea (cand scrii SMSuri sau emailuri) si se pare ca touchscreenul functioneaza foarte bine. De exemplu, pentru a face scroll, tragi degetul oriunde pe ecran, pe verticala sau pe orizontala. Noutatea in ceea ce priveste ecranul senzitiv la atingere este ca accepta doua comenzi de odata (doua apasari) si ca nu ai nevoie de stylus (pixul nelipsit de langa PDA-uri). Pentru a da comenzi iti folosesti degetele.

Inca o chestie interesanta este faptul ca iPhone are un accelerometru in el si isi da seama de pozitia sa in spatiu. Astfel, daca intorci telefonul pe orizontala, imagina va trece in mod automat pe formatul landscape. Accelerometrul este prezent si controllerele Wii tot pentru detectarea pozitiei in spatiu.

Ca si specificatii tehnice nu se stiu prea multe detalii deocamdata.
Ecranul are o rezolutie 320×480 cu 160 ppi (pixels per inch) ceea ce inseamna ca ofera o imagine foarte buna.
Ca stocare, iPhone va veni in doua variante: de 4GB si de 8GB.
iPhone este quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900), deci va functiona fara probleme si in Romania.
Conectarea la internet se va face prin intermediul Wi-Fi (802.11b/g) si EDGE iar pentru sincronizare cu computerul se va folosi Bluetooth 2.0 sau portul specific iPod (USB 2.0).

In ceea ce priveste bateria, Apple declara ca va tine 5 ore pentru convorbiri, video si navigare pe internet si 16 ore pentru playback audio.

Greutatea este de 135 grame iar dimensiunile sunt 115 x 61 x 11.6mm.

Dezamagirea
Am fost "distrus" cand am auzit ca abia in iunie va fi lansat oficial iPhone-ul. Si atunci va fi lansat doar in America, numai cu contract Cingular pe 2 ani. Steve Jobs a spus ca lansarea in Europa va avea loc in al patrulea trimestru al lui 2007, iar in Asia abia in 2008.
Deci mai avem aproape un an de asteptat pana ne vom putea bucura de aceasta bijuterie tehnologica.

Pretul estimativ este de 499$ pentru varianta de 4GB si 599$ pentru varianta de 8GB. Ceea ce nu este prea mult, avand in vedere ca pe un Nokia N80 am dat 1.800 lei noi acum cateva luni. Iar N80-ul mi se pare muuult depasit pe langa iPhone.
Dar iar m-am intristat cand m-am gandit ca preturile de 499$ si 599$ sunt pentru iPhone-urile vandute cu contract pe 2 ani la Cingular. Asa ca la noi s-ar putea ca pretul sa sara lejer de 2.000 lei, cu posibilitatea de a atinge 3.000, pentru ca la noi companiile de telefonie nu subventioneaza terminalele asa cum se intampla in alte tari.


Ce nu am vazut in prezentare
Steve Jobs a evitat sa prezinte camera foto. Probabil ca aceasta functie inca nu este pusa la punct.
A mai "ratat" sa prezinte si calendarul iCal, o aplicatie destul de importanta, mai ales pentru utilizatorii business.

Interesant
Apple a convins Yahoo! sa ofere gratuit, pentru utilizatorii iPhone-ul, push IMAP pentru Yahoo! Mail. Stim cu totii ca compania Yahoo! nu este foarte generoasa in ceea ce priveste functiile gratuite pentru email.

Tot interesant mi s-a parut si faptul ca Steve Jobs i-a adus in acelasi timp, in aceeasi sala pe reprezentantii a doua companii rivale: Google si Yahoo! . Steve a reusit sa impace ambele companii si a colaborat cu amandoua la dezvoltarea aplicatiilor de internet pentru iPhone.


iPhone

Dezamagire si mai mare
Slider-ul QuickTime-ului se apropia din ce in ce mai mult de final si inca nu auzisem nimic de Leopard, urmatoarea versiune a sistemului de operare Mac OS X, planificata sa fie lansata in aceasta primavara. Steve nu a scos nici un cuvant nici despre iLife ’07, desi au existat zvonuri ca suita de aplicatii va fi lansata foarte curand.
Totusi, la inceput, a precizat ca in urmatoarele sapte luni vor avea loc lansari importante din partea Apple.

Per total, a fost o experienta extraordinara ce m-a tinut cu sufletul la gura. iPhone-ul este un gadget ce mi-a depasit cu mult asteptarile. Acum abia astept trecerea timpului ca sa fie lansat pe piata.

Pentru cei ce vor sa vada keynote-ul lui Steve Jobs de la Macworld San Francisco 2007: MacWorld 2007 Keynote

Update
Demo a ceea ce poate face iPhone-ul

Update 2
Doar ce am gasit un interviu cu Steve Jobs, realizat imediat dupa prezentarea iPhone-ului la Macworld. Trebuie sa mentionez ca actiunile Apple au crescut cu mai bine de 8 procente in numai 2 ore (cat a durat prezentarea). Imi pare rau ca nu am fost inspirat sa cumpar actiuni cu cateva zile in urma.


Update 3
Pe AppleInsider au aparut niste poze foarte bune ale lui iPhone la Macworld. Ecranul ala arata superb!

Update 11.01.07
In acest video Phil Schiller, Apple’s Senior Vice President prezinta mai in detaliu functiile iPhone-ului pentru CBS News.


via tuaw.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles





Latest Images